Ta hand om din hud

Huden är vårt största organ och det är därför viktigt att se efter den på bästa möjliga sätt. Det finns många olika sätt att hålla huden fräsch, mjuk och hälsosam för den som är villig att investera i både tid och produkter. En sak är säker, vår hud kommer alltid att vara en del av oss och det är definitivt värt att se till att den mår bra, både på insidan och utsidan.

Exfoliering

Något som många väljer att implementera i sin hudvårdsrutin är exfoliering och detta gäller både ansiktet och kroppen. Döda hudceller måste skrubbas bort och göra plats för ny och len hud. Det finns praktiska skrubbhandskar som kan användas i duschen en gång i veckan, dock inte i ansiktet. Detta tar inte mer än ett par minuter och är en väldigt enkel process. För att ta hand om den aningen känsligare huden i ansiktet finns det istället både masker och krämer som exfolierar, samt specifika ansiktspeelings. Det finns också olika typer av kroppspeelings för de som gärna undviker skrubbhandsken. Viktigt att komma ihåg är att alltid smörja in huden med fukt efteråt för att skapa en perfekt grund och skydda huden mot torrhet och yttre faktorer.

Fukt, fukt och åter fukt

Huden blir lätt torr och behöver därför regelbundet med fukt. Talg är hudens eget sätt att smörja in en torr yta, men för oss kan talg ge en känsla av fett istället för just återfuktning. Efter att ha sköljt av ansiktet på morgonen, efter en dusch eller när man har varit ute i kallt vinterväder behöver huden mjukas upp och få ett tillskott av fukt. Det finns många bra produkter på marknaden idag för alla möjliga hudtyper så oavsett om du har en fet, torr, känslig eller kombinerad hudtyp kan du hitta en bra fuktighetskräm som passar just dig. Även de som har fet hy ska tänka på att tillföra huden rikligt med fukt då fet hy vanligtvis också kan innebära att huden lider av yt-torrhet.

Förbättra huden inifrån

Förutom diverse krämer och andra produkter som kan användas för att hålla huden på topp är det också viktigt att tänka på att mycket handlar om vad vi väljer att stoppa i oss. Vitaminer, mineraler och att dricka mycket vatten kan göra stor skillnad i hyn och till och med eliminera en del skönhetsproblem som exempelvis torrhet och tidigt åldrande. Tänk på att äta mycket grönt och undvik helst att äta för mycket skräpmat och alkohol som kan ge upphov till finnar och andra åkommor. En fet hy kan må bättre av frön och bär, medans en torr hy kan förbättras med omega 3. Ett sista tips som är bra för alla hudtyper är sömn och mindre stress i vardagen.