Satsa på en bra hudvårdsrutin

Att sätta ihop en bra hudvårdsrutin kan vara precis det steget du behöver ta för att få ordning på din hy. Det finns en hel djungel av olika produkter där ute och allt från serum till fuktighetskrämer, ansiktsmousse och lermasker. Först och främst, är det viktigt att inte skrämma upp sig själv och tro att varenda typ av produkter är viktig i en bra hudvårdsrutin. Många nöjer sig med ett par olika produkter, medans andra vill ha en lång lista och flera olika steg.

Börja rätt med en effektiv rengöring

Både män och kvinnor behöver en bra rengöring som tar bort smuts och andra orenheter som har samlats i ansiktet under dagen och över natten. Satsa på att rengöra ansiktet både morgon och kväll, alternativt endast skölja ansiktet med kallt vatten på morgonen. Det finns olika produkter som fungerar utmärkt som rengöring för ansiktet. En fetare hy behöver helst en rengöringsgel och en torr hy mår bättre av en olja. Det finns även mousse, tvål och mjölk. Skippa helst våtservetterna om du inte är stressad eller befinner dig på ett flygplan.

Återställ huden med ett ansiktsvatten

Nästa steg i hudvårdsrutinen är att applicera ett ansiktsvatten. Hudens alla porer har öppnats upp efter rengöringen och behöver nu stängas med hjälp av ansiktsvattnet som också återställer hudens normala PH-balans. Den här balansen rubbas efter att ansiktet sköljs med vatten, men ansiktsvattnet är din räddare i nöden. Det finns både återfuktande och por-sammandragande produkter, men även flera andra typer.

Bomba huden med massor av fukt

Många lider av torr hud och det kan ofta bli värre på vinterhalvåret. En bra fuktighetskräm är därför en nödvändig kompanjon att ha hemma i badrumsskåpet. En återfuktande produkt är dock ett viktigt steg i hudvårdsrutinen oavsett om du har torr hy eller en helt annan hudtyp. Den skyddar huden mot olika påfrestningar under dagen och krämen vi använder på natten hjälper till att bygga upp huden och göra den redo för nästa dag. Nattkrämen bör vara aningen fetare och dagkrämen kan fokusera på specifika problem och exempelvis ha en ner-mattande effekt eller lindra rodnad.

Utöka din rutin

Rengöring, återställning och fukt är tre grundpelare i hudvårdsrutin, men det är sedan fritt fram att lägga till ytterligare produkter beroende på hudtyp och problem. Exempel på produkter som kan vara bra att lägga till är:

  • Ögonkräm
  • Fuktserum
  • Peeling
  • Ansiktsmask

Ögonkräm är speciellt bra för de som använder smink och tar bort mascara eftersom den känsliga huden vid ögonen då måste mjukas upp.