Armsvett – så löser du problemet!

Att hålla huden mjuk och återfuktad är en sak men ibland kan det kännas som att det inte spelar någon roll hur mycket man anstränger sig om det finns ett problem som är mer akut. I det här inlägget kommer vi att titta på något som många lider av; armsvett.

Vi ska framförallt ge lite tips på hur man löser de två huvudsakliga problemen med att svettas mycket under armarna. Nämligen:

  • Armsvett luktar illa 
  • Svetten lämnar fläckar efter sig på kläderna

Kläderna avslöjar dig

Att kunna svettas är en livsviktig funktion som reglerar kroppstemperaturen. Det är därför vi svettas mer om sommaren än på vintern – trots att vi rör oss lika mycket. Ett problem med just armsvett är att det blir distinkta fläckar på kläderna som avslöjar oss direkt om vi lider av armsvett. Vi är nog många som tycker att det är lite pinsamt att till exempel räcka upp handen och ställa en fråga i samband med en föreläsning om vi vet med oss att det är stora fläckar under armarna. Här är några tips som fungerar hyfsat om du vill minimera problemet:

  • Välj löst sittande kläder så att armsvetten inte sugs upp av dem direkt
  • Använd antiperspirant eller en annan produkt avsedd för att minska svettproduktionen
  • Raka dig under armarna – då kan kan inte svetten ansamlas på samma sätt just där

Här kan du läsa mer om hur du undviker svettfläckar under just armarna.

Svett luktar olika

Kvinna känner av lukten av armsvett

Att se till så att man luktar gott är för de flesta av oss en viktig del av att fixa till sig. Även där ställer armsvett som bekant till problem, då den lätt börjar lukta illa. Här kan du ta del av en intressant text om varför människor luktar olika mycket. För att sammanfatta artikeln kan man säga att svett faktiskt inte luktar så mycket men att en odör kan uppstå när svett kommer i kontakt med bakterier. Vi luktar olika för att vi har olika bakteriekulturer och olika mycket bakterier. Inte minst under armarna har bakterier en tendens att samla sig. De trivs helt enkelt extra bra i den lite håriga och instängda miljön som råder just där. God hygien förebygger “svettlukt”. Ju renare du är desto mindre kommer det således att lukta.

Även om det faktiskt går att minska problemet med armsvett genom huskurer och sunt förnuft så löser du inte problemet på sikt och det blir bara lite bättre, inte helt bra. Det finns dock en ny behandling som gör så att armsvett går att åtgärda och som får en bestående effekt! Det handlar om microvågsbehandling som förstår svettkörtlarna. Det fungerar bara under armarna, men där är behandlingen desto mer effektiv.