Skönhetsprodukter för män

Skönhetsindustrin har länge riktat sig till kvinnor, men under det senaste decenniet har männen blivit en allt intressantare målgrupp. Den manliga skönhetsindustrin växer och män lägger ned allt mer tid och pengar på sitt utseende. Detta gör att även utbudet ökar och bättre produkter finns att tillgå. Begrepp som grooming, som beskriver manlig skönhetsvård, används numera flitigt av svenskar. Hudvård är lika viktigt för män som för kvinnor. Det finns dock vissa uppenbara skillnader mellan män och kvinnor. Män har nämligen skäggväxt vilket ställer särskilda krav på hudvårdsprodukter som används i ansiktet. Nedan ges en hudvårdsrutin anpassad för män.

Steg 1: Rengöring

Huden bör rengöras både på morgonen och kvällen. Många gör misstaget att inte tvätta ansiktet när de rakar sig eftersom de anser att raklöddret ersätter rengöringen. Det stämmer delvis, men du bör ha i åtanke att löddret inte rengör hela ansiktet.

Steg 2: Skägg & Rakning

Skäggväxten är den stora skillnaden mellan manlig och kvinnlig hudvård. Skäggvård och rakning är en hel vetenskap och förmodligen den största kategorin inom manlig skönhetsvård. Oavsett om du rakar dig varje dag eller har skägg så behövs det vårdande produkter.

Skäggvård

Om du har eller vill odla ett skägg är det viktigt att du tar hand om det. Om du låter skägget växa helt fritt kommer det ge ett ovårdat intryck. Se till att regelbundet trimma skägget till den form du önskar. Skägget måste rengöras regelbundet, gärna med vårdande produkter särskilt anpassade för skägg. För det snyggaste resultatet bör du använda en näringsrik skäggolja som ger skägget och huden lyster och näring. Oljan kan användas dagligen och masseras in i skägget efter rakning eller ansiktstvätt. Den gör att skägget ser friskt och välmående ut och luktar gott. Förutom de estetiska fördelarna och den goda doften är skäggoljan hygienisk och hjälper till att motverka bakterier och svamp. Skäggoljan verkar även förebyggande och förhindrar att irritation, röda prickar och torrhet uppstår.

Rakning

Rakning är ett viktigt steg i hudvårdsrutinen för män. Det finns mängder av tips och produkter för att undvika irriterad och rödprickig hud efter rakningen. För att underlätta rakningen och minska risken för irritation är det bäst att raka sig efter en varm dusch. Då har porerna hunnit öppna sig och huden är smidigare. Om du inte har tid att duscha kan du istället tvätta ansiktet med varmt vatten. Oavsett om du använder gel, mousse eller tvål är det viktigt att du låter löddret sitta ett tag på huden för att mjuka upp hårstråna. När det är dags för själva rakningen är grundregeln att alltid raka medhårs. Efter rakningen måste huden återfuktas ordentligt. Direkt efter rakning är huden extra känslig och om du har känslig hud bör du undvika produkter med parfym i. Var noggrann med att ta hand om dina rakprodukter och se över produkternas hållbarhet. Rengör hyvlar och borstar regelbundet för att undvika att bakterier fäster sig där.

Steg 3: Återfuktning

Sista steget i hudvårdsrutinen är återfuktningen. Smörj in huden både morgon och kväll med en fuktkräm anpassad för din hudtyp. Glöm inte solskyddsfaktor på morgonen!