Olika lasermaskiner som förnyar din hud

Lasern har kommit att bli en ersättare för ett antal hudkrämer och inte minst till plastikoperationer som ansiktslyft. Fractional laser och IPL är de mest använda maskinerna som med ett annat ord kan kallas för tortyrredskap. IPL är en maskin som med ljuspulsar, tränger in i huden, bleker den och tar bort solfläckar och smårynkor. Därför är det både anti-ageing och ett verktyg för att få en klarare och vackrare hy, full av lyster.

En laserbehandling och val av behandlare bör väljas med omsorg och helst inte som resultat av ett infall. Du ska således inte bege dig till laserkliniken lika snabbt som vid akut tandvård och val av tandläkare, utan bör studera ett antal kliniker innan du lägger dig under ljuset.

IPL – användningsområden

IPL kan användas på ansikte, ärr och för hårborttagning på kroppen. På ansiktet gör den störst nytta, men det är också där smärtan är som mest påtaglig. Som en skållhet pistol, skjuter behandlaren små ljuspulsar på önskat område, vilket känns som om någon snärtade dig med kokhett gummiband. Först läggs ett filter som låter strålen tränga djupare ned i huden, för att sedan byta filter till de ytliga blodkärlen och rynkorna.

IPL jämnar ut hudtonen, tar bort synliga blodkärl som ofta envisas med att kika ut runt näsa och på kinder, och avlägsnar solfläckar sedan tidigare. Efter en behandling (som tyvärr måste upprepas cirka 3 ggr) ser man ut som en rödmosig tomat. Känslan av att ha spenderat 8 timmar i sträck i solen infinner sig snabbt, men lägger sig efter ett par timmar. Räkna med en veckas rodnad, eventuella småblåsor och fläckig hy efter en IPL-behandling, men när ditt nya ansikte väl är på plats, så ser det ut som om du hade baby-hy.

Fractional laser

IPL har ett kraftfullare syskon som kallas för Fraxel laser eller Fractional laser. Detta är en ypperligt bra behandling mot kraftigare rynkor, hudbristningar och kirurgiska ärr. Dock gäller det att gå till rätt behandlare för att slippa få brännskador eller utökade ärrbildningar. En Fractional laserbehandling är dyr och kan kosta uppemot 7000 kr/behandling, beroende på område. Det tar också längre tid att läka, men förnyar huden avsevärt och bleker ärr och bristningar till näst intill osynlighet. Behandlingen kräver upprepning mellan 3 och 6 ggr med en månads mellanrum mellan varven, och det gäller att vara strikt med solandet efteråt, varför laserbehandlingen helst bör utföras på vintern.

En mildare variant av Fractional laser är C02, vilket kan rekommenderas som förstahandsval om man är orolig för brännskador eller liknande. Vänd dig helst till hudläkare om du väljer Fractional laser – vilket är säkrare.

YAG-laser

Lider du av synliga och ytliga blodkärl på exempelvis benen, så är YAG-laser en utmärkt behandlingsmetod. Det är en laser av en viss typ av kristall som tränger ned i huden och dödar blodkärlen. Du slipper på så vis göra injektioner som skleroterapi för att bli av med ådernäten.