Slät och fast hud med microneedling

En hudvårdsmetod som vinner allt mer mark är microneedling. Inte att undra på! Rätt använd har microneedling otroligt många välgörande effekter för huden. Den slätar ut rynkor, gör huden fastare och ger en härligt jämn och fin färg. Dessutom biter microneedling på couperosa och ärr, till exempel från acne. Även utvidgade porer drar ihop sig som en följd av behandlingen. Den eftersträvade ”glowen” som många åstadkommer med smink , får man på alldeles naturlig väg med microneedling. Sist men inte minst är microneedling faktiskt också en ypperlig metod för att bli av med celluliter!

Så vad ÄR microneedling egentligen?

Microneedling – vad är det?

Microneedling innebär att man behandlar – nålar – huden med hundratals små nålar. Detta har två effekter:

1. Eftersom huden får hundratals mikroskopiskt små hål, reagerar den med att börja läka dessa sår. Som ett resultat av detta produceras kollagen och elastin, som är två av de viktigaste faktorerna för att hålla huden fin.

2. Via de små kanalerna som nålarna gör, kommer hudvårdsprodukterna åt att verka i de djupare hudlagren. Därmed mångdubblas produkternas verkan.

Och, för den som undrar: microneedling är faktiskt ingen tillfällig modefluga, utan det har undersökts vetenskapligt runt om i världen sedan början av 90-talet. Det finns otaliga vetenskapliga artiklar om ämnet!

Hur görs microneedling?

Man kan faktiskt göra microneedling alldeles själv. Själva verktyget kallas dermaroller. Det är alltså en rulle med nålar av kirurgiskt stål. Det finns nålar av olika längd, allt från 0,1 mm till över 1 mm. Längre nålar än 0,5 mm ska man dock inte använda för hemmabruk. Rullen är försedd med ett skaft som man håller i när man rullar. Man rullar alltså rullen fram och tillbaka på huden några gånger i olika riktningar. Efter rullandet ska man direkt lägga på hudvårdsprodukten. Serum framtaget för microneedling är att rekommendera, men har man en bra hudvårdsprodukt som man vet passar den egna huden, går det bra att använda den. Black Friday brukar vara ett utmärkt tillfälle att utöka sitt sortiment av hudvårdsprodukter!

A och O är förstås hygien före, under och efter microneedlingen!

Behandlingen kan också utföras på skönhetssalonger. Där finns möjlighet att använda längre nålar, och då är förstås effekten också större. Många salonger använder så kallad dermapen, som är en stav med nålar. Med denna ger nålarna ett större tryck mot huden.

Hur ofta ska behandlingen göras?

Frekvensen på behandlingarna beror på hur långa nålar man använder och på vad man vill åstadkomma. En tumregel är, att ju längre nålar, desto längre intervaller mellan behandlingarna. De kortaste nålarna (upp till 0,2 mm) kan man använda varannan dag eller till och med dagligen. Effekten är jämförbar med vanlig peeling. Längre nålar (upp till 5 mm) använder man cirka en gång per vecka eller ännu mera sällan.