Sätt ihop en bra hårrutin

En bra hårrutin är aldrig fel och ger dig bäst förutsättningar att få glansigt, starkt och tjockt hår som mår bra och ser friskt ut. Först och främst är det viktigt att äta rätt. Undvik så mycket skräpmat det bara går och ät gärna mycket frukt och grönt. Balanserade matvanor och eventuella kosttillskott är bra första steg för att få det där drömhåret du alltid velat ha.

Använd rätt produkter

Den ultimata hårrutinen har ett antal olika steg.

  • Schampo och balsam
  • Hårinpackning
  • Värmeskydd
  • Bra borste

Schampo och balsam är två nödvändiga produkter som behövs för att göra håret mjukt och rent. Satsa helst på ett tillförlitligt, kvalitativt märke som fokuserar på bra ingredienser. En hårinpackning hjälper mot torrt hår och ger håret en helt annan glans än vad enbart schampo och balsam kan uppnå. Det finns många olika typer av masker som passar alla möjliga hårtyper. Värmeskydd är viktigt om du är en av alla dem som vanligtvis använder hårfön eller andra stylingprodukter. Det finns värmeskydd i sprayform eller som kräm och olja. En bra borste som inte sliter på håret är också viktigt för att behålla ett starkt och friskt hår.

Välj produkter med omsorg

Det finns så många produkter på marknaden idag att det kan vara väldigt svårt att hitta rätt. Tänk på att stylingprodukterna du använder helst inte ska tynga ner håret för mycket eftersom det kan ge en obehaglig, strävare känsla. Det kan också få håret att kännas betydligt mer fettigt är vad det egentligen är.

Tvätta inte håret för ofta

Det är aldrig bra att tvätta håret för många gånger i veckan. Försök hellre att ha som motto att tvätta så lite som möjligt istället för att använda schampo och balsam så fort håret känns det minsta fettigt. Är du en person som tränar mycket och därmed ofta får en svettig hårbotten kan du använda torrschampo för en fräschare känsla eller skölja av håret i duschen utan att använda några produkter. Tvättar du för ofta blir håret torrt eftersom den naturliga fukten försvinner och det ska helst gå minst 3 dagar mellan varje tvätt.

Var inte rädd för att besöka frisören

Ett viktigt steg i varje hårrutin är att klippa av kluvna toppar med jämna mellanrum. Var tolfte vecka är en bra riktlinje att gå efter, men det går självklart bra att vänta några veckor till eller klippa håret oftare om du föredrar det.