Sminka dig inte äldre än vad du är

Det här med sminkning är inte lätt. Många gör tyvärr stora missar när de applicerar ögonskugga, eyeliner eller mascara och dylikt – för att sedan se 10 år äldre ut än vad de egentligen är. De flesta i den yngre generationen har dock som mål att sminka sig över sin ålder, så att säga, eftersom man kanske vill komma in på en viss krog eller lura personalen på Systembolaget. Men om man är en person som inte vill se en dag äldre ut än väntat, så bör man göra sminkningen därefter. Så vad ska man då undvika om man inte vill se ut som en medelålders tant när man i själva verket inte är äldre än 30 år?

Alltför mycket foundation

Det är mer regel än undantag att gå ute och möta kvinnor som vräkt på ett alldeles för tjockt lager foundation. Resultatet är att den drar ihop sig och utvecklar små ojämnheter i huden som kan se ut som rynkor, och det är ju just dem du vill undvika. Många gör också misstaget att ta på en alldeles för mörk foundation som ser ut som skokräm eller skänker en grön nyans till huden. Se till att du väljer en nyans som går ton i ton med din hy så att du inte ser ut som en föråldrad alligator i ansiktet – och för all del, gnid in foundation med måtta. Välj helst en variant som inte innehåller för mycket puder, speciellt om du har torr hy. Pudret hopar sig och utvecklar fåror.

  • Ett tips är också att gå in i en fysisk butik och prova ut rätt ton på ditt smink – på nätet riskerar du att köpa grisen i säcken och få hem alldeles fel nyans för dig.

Mascara på undre fransraden

60-talet i all ära och visst är det snyggt med långa ögonfransar på både undre och övre fransraden för dig som är 25 år och rynkfri. Har du dock en tendens till ”kråksparksbegynnelse” bör du endast lägga mascara på de övre fransarna, eller mycket lite på de undre och framförallt vara lätt på handen när du lägger den. Annars kan det lätt se tungt ut och dra uppmärksamheten till de glåmiga ögonpåsarna och rynkorna.

Hårda, mörka linjer i form av kajalpenna och eyeliner

Ju hårdare sminkning, desto äldre ser du ut. Men visst – vill du se ut som Cruella de Vil ska du satsa på kolsvart eyeliner under ögat. Det kan nämligen få den vackraste kvinnan att tappa karisman. Sexiga, sotiga ögon är snyggt men det gäller att istället för svart, välja grå eller bruna nyanser och sudda ordentligt. Hårda penseldrag ger en övermålad effekt som också lägger till några år till vår verkliga ålder. Ta rikligt med bomullspinnar och sudda ut så mycket det går.