Välj en skönhetsrutin som passar dig

Alla vet vi hur viktigt det är med en bra skönhetsrutin för att kunna se så bra ut som möjligt. Men trots att vi varje dag matas med information om all världens skönhetsprodukter, kan det vara en djungel att hitta rätt. Det är allt från dag- och nattkrämer, serum och peelingprodukter till hårvård och smink, allt anpassat just efter din hud- eller hårtyp. Det går inte att förneka att alla dessa produkter fyller en viktig funktion för hudens och hårets välmående och yttre, men att välja fel kan faktiskt göra mer skada än nytta. Din hud- eller hårtyp ska därför ligga till grund för dina produktval.

Framför allt är det viktigt att välja en skönhetsrutin som faktiskt går att inkorporera i din vardag. Det spelar ingen roll hur många bra skönhetsprodukter du har, om de bara blir stående i badrumsskåpet. Så har du begränsat med tid kan det löna sig att välja färre produkter som faktiskt används kontinuerligt. Begränsad tid och morgonstress kan drabba oss alla och är framför allt väldigt vanligt bland nyblivna föräldrar, som kanske lätt glömmer bort att skämma bort sig själva. Så om du är på presentjakt till en baby shower för en blivande mamma kan en skonsam babyolja samt skönhetsprodukter till mamman rekommenderas.

Givetvis ska du även få lite information om olika skönhetsprodukters syfte och ordningen de ska användas i:

  • Peeling eller exfoliering. Detta är viktigt för att ta bort orenheter och döda hudceller. Välj en peelingprodukt som passar din hudtyp och se till att din hud är rengjord innan användning. Din hud kommer att kännas len och uppfräschad efter användning. Hur ofta du ska använda peelingen beror på din hudtyp samt produkt, och det är viktigt att följa anvisningarna för att skydda huden.
  • Serum. Ett serum har en lättare konsistens och används innan en dag- eller nattkräm, vilket medför att huden lättare absorberar dessa. På så vis optimerar du effekten av efterföljande skönhetsprodukter.
  • Dagkräm och nattkräm. Din hud behöver kontinuerligt förses med omvårdnad, fukt och näring. Det finns både dagkrämer, nattkrämer och kombinerade krämer som lämpar sig för användning både morgon och kväll. Vilken kräm du ska välja beror på din hudtyp, men man kan kort säga att dagkrämens uppgift är att rusta samt skydda din hud mot dagens utmaningar, medan en nattkräm hjälper till att återställa den.
  • Ögonkräm. Även om det finns dag- och nattkrämer som kan användas kring ögonen, rekommenderas oftast en ögonkräm. Detta då den omgivande huden är mer sensitiv och därmed bör behandlas med extra omsorg.

Det finns en uppsjö av skönhetsprodukter, men ovanstående ger dig en grundläggande inblick i några av de mest populära. Kom ihåg att den bästa skönhetsrutinen är den som faktiskt blir av och sköts kontinuerligt.